NOÉ lakóhajó

Tervező: Vesmás Péter
Munkatársak: V. Zákányi Ildikó, Egedi Gergely, Fontos Rómeó, Varga Márton
Hajótervező: Dr. Keresztúri Ferenc
Statikus tervező: Lakatos László
Gépész tervező: Kisapáti Szilárd
Elektromos tervező: Eke Tamás
Tervezés éve: 2010
Kivitelezés: 2011-12


Szegeden valamikor tizenegy csónakház volt, de ezek mára lepusztultak. Kiépített partszakasz található a belváros mentén, ahol most is vannak úszóházak. A Tiszán található „összetákolt” lakóhajószerű létesítmények többnyire két-három ács, lakatos összefogásával házilag készülnek el, nincs tömeggyártás. Magyarországon még nincs hagyománya a vízi életmódnak; lakóhajók bérelhetők ugyan üdülési célra, de ezek elsősorban álló- vagy rendezvényhajók. A létező úszó-lakó létesítmények komfortfokozata igen alacsony, nincsenek közművesítve, és megközelíthetőségük is nehézkes, sokszor csak csónakkal lehetséges.

Szegeden megkezdődtek a Tisza vonalát érintő fejlesztések, a partfal-rekonstrukció és árvízvédelem mellett jelentős projekt az újszegedi fürdőkomplexum fejlesztése. A Tisza a város új főutcájává válhat, az üzleti értéke is emelkedik azoknak a beruházásoknak, amelyek a Tiszával kapcsolatosak. A természeti környezetbe illeszkedő, fenntartható fejlesztések tovább emelik ennek a terület jelentőségét. A tervek szerint a rakparton az összes közműellátás biztosított lesz.

Műleírás

A lakóhajó prototípusa a Tisza belvárosi szakaszán hirdeti majd a fenntartható életmódot. A város területén a későbbiekben meghatározott kikötési helyeken lehet vesztegelni.

Az úszómű betonból készül. Erre könnyűszerkezettel épül a felépítmény. A tartószerkezet acél, a térhatároló falazat hőszigetelt, a burkolat készülhet fából, fémlemezből, műanyagból vagy eternit lemezekkel, egyedi igények szerint.
A prototípus 10 m hosszúságú, vontatható (nem önjáró). Egyszintes épület, tetőteraszként kialakított lapostetővel, hasznos alapterülete 50 m2.
A lakóhajók sorolása esetén a közműellátás egy hídon keresztül biztosítható. A lakóhajó egységek hűtése-fűtése egy központi gépészeti egységben alakítható ki.

Előnyös műszaki paraméterek:

Fenntarthatóságot, ökohatékonyságot és környezettudatosságot szolgáló lakó létesítmény jön létre (napelem az áram biztosítására, korszerű energiahasználat, fenntartható működés, vízhőszivattyú, hűtés-fűtés).
Költséghatékonyabb megvalósítás jellemzi, mert egy hasonló alapterületű családi háznál összességében olcsóbb a kivitelezése, ezáltal az értékesítési ár is alacsonyabb lesz.

Jelenleg Európában megfigyelhető az a folyamat, hogy a városokon áthaladó folyót igyekeznek a belváros életébe integrálni. Egyre nagyobb tábora van a vízi életmódot kedvelőknek, ezért a kereslet is megnőtt a lakóhajók iránt.

noelakohajo.blogspot.com