Szent Margit Egészségház, Mórahalom

Megbízó: Mórahalom Város Önkormányzata
Felelős tervező: Sipos György
Építész munkatársak: Fontos Rómeó, Simó Anna
Statikus tervező: Lakatos László
Gépész tervező: Gádzser László
Elektromos tervező: HPQ Építőipari Kft.
Közmű tervező: Gádzser László
Tervezés éve: 2004-2005
Generál kivitelező: HPQ Építőipari Kft.
Kivitelezés éve: 2005-2006.


Mórahalom, amely néhány éve városi rangot kapott, a homokhátság legdinamikusabban fejlődő települése.

Felkérést kaptunk a Millennium sétányon meglévő egészségügyi centrum fejlesztésének megtervezésére.
Az utcafronton levő két '50-es évekbeli épületet meg kellett tartanunk, de a későbbi udvari építmények jórészét elbonthattuk.

Az egységes utcakép érdekében az utcafronti két, egymástól 3 m-re lévő, kontyolt tetős épületet egy tető alá vontuk. Az udvari csatlakozó - és feltétlenül megtartandó - kishajlású épületrészek megismétlésével igyekeztünk az udvari építészeti arculatot is egységesíteni.

Megjegyzendő, hogy az udvarban egy igen tekintélyes méretű, hatalmas koronázatú, javakorabeli platánfa áll, amelyet a fojtogató udvari beépítésből sikerült kiszabadítanunk, így az ismét az udvar díszévé válhatott.

A fő megközelítési irányt a két épület közötti 3 m széles gyalogos bejárat tengelyébe tettük át. Az utcát az udvar mélyével egy 3 m széles, fedett-zárt belső gyalogos utcával kötöttük össze, és az így kialakult passzázsra fűztük fel az egyébként önállóan működő rendeltetési egységeket: három orvosi-, két fogorvosi-, egy gyerekorvosi rendelőt és egy patikát.

A szélfogóhoz a sétánytól induló, nyeregtetővel fedett akadálymentes rámpa vezet. Mellette két oldalról a kerékpártárolást a tető túlnyújtásával oldottuk meg.

Az udvarban az utcai épületet, azzal párhuzamosan megismételtük. Az elé húzott tornáccal adtuk meg az együttes udvari és hátsó bejáratainak, fedett-nyitott úton való elérését, átmenetet biztosítva egyúttal a rendelőszárny és a mögötte levő parkosított udvar között.

Az építkezést a város polgármestere, az épületszínezéssel bezárólag, ambíciózusan, mindvégig figyelemmel kísérte. A közreműködők lelkiismeretes munkát végeztek. Az új épületet méltón megünnepelték. A platánfa megmaradt, az együttes környezetét szépen parkosították, példásan rendben tartják: a Városé.

Jó érzés oda néha visszalátogatnunk.