Tornacsarnok, JGyTF

Tervezés éve: 1984.
Kivitelezés: 1986.
Felelős tervező: Sipos György (DÉLTERV)


Az első olyan tervezési feladat volt, amelyet előre limitált költségkeretből, és az akkor leggazdaságosabb "BVM" vázszerkezetből kellett megoldani.

A 24x48 m-es, négyfelé osztható küzdőteret nagy fesztávú PI panellel, a falakat függőleges teknőpanelekkel, a kiszolgáló épületrészt Univázzal és vízszintes falpanelekkel kellett megtervezni.

A tornacsarnok helyét az Indóház tér mögötti főiskolai sportterületen jelölték ki, melynek északi térfalát a szegedi-alsóvárosi családi házas, később társasházas beépítése alkotja.

A háromszintes kiszolgáló épületrészt a küzdőtér mentén végighúzva, és az említett térfal felé fordítva, az Univáz szerkezet határait súrolva lehetett a behemót tömeget megmozgatni. Igyekeztünk a környezetéhez és a közintézmény rangjához illően kialakítani, valamint arra való tekintettel, hogy a diákság fogadása érdekében a bejárati résznek legyen előtere, ill. fórumszerű kiteresedése. Sikerült az épületet az utcavonaltól kissé hátrébb húzva, megtartott fákkal övezve, court d'honneur-szerűen kialakítani.

Sikerélmény volt az is, hogy az öltözőablakokhoz a falpaneleket ki lehetett lyukasztani, valamint az is, hogy az akkoriban épült Budapest Sportcsarnok lengőpadló-szerkezetéhez hasonló parketta-sportpadló – elsősorban a gyerekek és a sportolók érdekében – itt is megvalósulhatott.

A kivitelezést az akkori Szegedi Építőipari Szövetkezet nyerte meg és végezte el határidőre, jó minőségben, a megszabott költségkereten belül maradva.

Köpeczi Béla akkori művelődési miniszter az ünnepélyes épületátadás alkalmával munkánkat miniszteri kitüntetéssel jutalmazta.