Rónay-kastély, Kiszombor

Tanulmányterv Kiszombor legnagyobb műemléképületének és kertjének revitalizációjára

Megbízó: Kiszombor Nagyközség Önkormányzata
Tervező: Sipos György
Munkatársak: Sz. Elekes Klára, Vesmás Péter, Libor László
Kerttervező: Buella Mónika
Tervezés éve: 2000/2011


Az 1859-ben épült, később romantikus stílusban átépített Rónay-kastély műemlék. Az elhanyagolt, jelenleg zsáküzemként működő épület tetejét 2000-ben terveink alapján helyreállították, azonban teljes felújítása régóta esedékes. A kastély és a hozzá tartozó volt cselédépület Kiszombor központjában egy hatalmas, hozzávetőleg 1,8 hektáros területen fekszik. Javasoljuk a kastély és melléképületének rekonstrukciójával párhuzamosan az egykor gyönyörűen parkosított kert helyreállítását. A terület nagyobb részét Kiszombor nagyközség szolgálatába kellene állítani úgy, hogy az méltó legyen a kastély múltjához.

Tervek szerint a kastélyban a Szegedi Tudományegyetem Antropológia Karárnak tekintélyes csontgyűjteménye, a megyei levéltár egy kihelyezett tagozata, illetve a megyei múzeum részlege kapna helyet. A melléképületben két darab 100 fős konferencia- terem lenne elhelyezve. Több napos konferencia esetén szálláshelyre is szükség lehet, amelyek elhelyezését a Mező utca felől javasoljuk a park lezárásaként.

Az egykori díszpark a kastély hátsó kertjében, azzal egy vonalban lehetne kialakítva. A melléképülettől keletre lévő kapu szolgálná az idelátogatókat, ezért ide helyeztük el a parkolókat.
Megújítanánk a teniszpályákat is, amelyeket a telek keleti határára helyeznénk, határvonalat képezve a szomszédos telekkel. A volt cselédépület mögötti melléképületet is megtartottuk. Itt többek között melegítőkonyha kapna helyet. Az előtte fekvő terület rendezvényekre lenne alkalmas. A fennmaradó park pedig egy lazán, S-kanyarban futó andalgóra felfűzött tisztásokból állna: Napfényes Tündér-rét és Árnyékos Manó-berek. Az előbbi helyet adhatna egy tónak is, amelyben alkalmanként úszni is lehetne.

A terület hasznosítását úgy képzeltük, hogy az a település hasznára is váljon. Például a szomszédos iskola diákjai a díszparkban ismerkedhetnének a növényekkel, tanulhatnának úszni-teniszezni stb. A terek bérbe is adhatók, ezáltal bevételi forrássá és munkahelyteremtővé válhatnak Kiszombor számára (bérelhető szálláshelyek, rendezvénytér, teniszpálya, konferencia-termek stb.)