Református templom, Nagybánhegyes

Tervező: V. Zákányi Ildikó
Munkatárs: Vesmás Péter
Tervezés éve: 2001

Templom

A tágas előkertből a fedett toronyaljából nyílik a szélfogó. A szélfogót tágasabbra vettük, mert innen indul a karzatra vezető lépcső, és itt lehet egyházi könyveket, újságokat és kiadványokat is vásárolni. Főbejárat a "toronyaljával" a találkozás és az elköszönés helye.
A templomhajó egy öblös, bensőséges nyugalmat adó bárka. A magas fehér falak kizárják a külvilág zaját, de fentről körös-körül árad a fény. A fa ácsolatú tető lebeg a tér felett. Tovább, ahogy egy kicsi falusi templomnál lenni szokott: karzat orgonával és izgalmas csigalépcső a harangtoronyba.

Gyülekezeti Ház

A mindennapi egyházi élet kiszolgálására tulajdonképpen a régi tornácos ház épül vissza: osztható gyülekezeti terme egyben és külön-külön is használható. A lelkész irodáján túl teakonyhát és WC-blokkokat alakítottunk ki.

Parókia

Az eddigi szokatlan pozícióban elhelyezett parókia egyszerre két funkciót lát el: a lelkész családjának otthona és a közösség megtisztelő bizalmát is tükröző szerény reprezentáció.
Az átlagos családi ház-elrendezésen túl nagy nappalival, teraszokkal, előtérrel összenyitható ebédlőt, vendégszobát, ill. vendég dologozót alakítottunk ki.
Az átrium kertítésfala mentén fedett átjáró vezet közvetlenül a lelkészi irodába.