Fellebbviteli Főügyészség, Szeged

Felelős tervező: Vesmás Péter
Munkatársak: V. Zákányi Ildikó, Simó Anna, Fontos Rómeó, Sipos György, Egedi Gergely
Tervezés éve: 2006-07
Kivitelezés: 2007


Az 1891-ben épült Úri Kaszinó nemes múltjához méltó hasznosítást kapott: a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség székházaként újult meg.

Előzmények

A Nagyárvíz után épült Vörösmarty utcai ház műemlék. A szocializmusban ismert és jól működő kultúrházként működött, de a pénztelenség számtalan kényszert szült: többek között rendezetlen telekviszonyt teremtett a tekepálya átfutása a szomszédos középiskola udvarára. Az épületen belül provizórikus átépítések és területnövelő szintmegosztások készültek.

Funkció

A földszinten és az emeleten irodák lettek kialakítva. Tervezett létszám 17 fő, mely fejlesztés esetén sem haladja meg a 25 főt. A Fellebbviteli Főügyészségnek nincs közönségforgalma. A kiváló adottságú nagyteremből tanácsterem lett. Szintenként tágas teakonyhát (a földszinti a dohányzó) és vizesblokkokat alakítottunk ki. A kivitelezés során a pincében megtalálták a szegedi vár északi, kör alakú sarokbástyáját. Szakszerű régészeti föltárását követően bemutatásra került. A pince irattárazásra szolgál. A tetőtér harántfalas sávjába a kazánház és a szellőző gépház került.

Homlokzat

Az utcai homlokzat eredeti formájában újult meg. A jellegtelen és szegényes udvari homlokzat többször épült át toldozgatva, koncepció nélkül. A Deák Ferenc utcai rizalit befordulni „akarása”, az épületből és a korabeli írásokból sejlő villaszerű formálás emeli az utcaival azonos rangra, a tervezett formában.