Mars téri piac

Megbízó: Szegedi Vásár és Piac Kft.
Felelős tervező: Vesmás Péter
Építész munkatársak: V. Zákányi Ildikó, Sipos György, Egedi Gergely, Fontos Rómeó, Simó Anna
Statikus tervező: Lakatos László
Gépész tervező: Várkonyi István, Kisapáti Szilárd
Elektromos tervező: Papp Antal
Közmű tervező: Fodor Ildikó, Udvardy Endre
Kerttervező: Buella Mónika
Tervezés éve: 2004/2009
Generál kivitelező: Merkbau, Kiskunhalas
Kivitelezés éve: 2005/2010


Szeged városközpontjának fejlesztése keretében 2005. és 2010. között került sor a Mars tér átépítésére, fejlesztésére.

Ez a piac Szeged legfontosabb élelmiszer-ellátó központja, ahol a kereskedők friss és olcsó árut kínálnak a város lakóinak. A fejlesztés célja egy színvonalas kereskedelmi-szolgáltató központ létrehozása. A zsúfolt és rendezetlen piac helyett egy átlátható, rendezett, kényelmes, higiénikus piac kialakítására került sor, amely megkönnyíti a kereskedők napi munkáját és segíti a városlakók tájékozódását is.

Az új 4500 m2-es nagycsarnok 2010 szeptemberétől áll a szegedi vásárlóközönség rendelkezésére. A nagycsarnok közepén hat sor piaci asztalnak biztosít helyet, a két középső soron virágárusokkal. A csarnok két oldalán az élelmiszerek teljes skáláját kínáló üzletek sora helyezkedik el: zöldség és gyümölcs, több hús- és pékáru üzlet között választhatnak a vevők; aki a vásárlás közben pihenőt szeretne tartani, betérhet egy büfébe vagy kávézóba.

A nagycsarnokkal egy időben nyílt meg az U pavilon melletti szabadtéri asztalos piac is, ahol a különböző színű, formatervezett sátortetők segítik a tájékozódást, a már ismert őstermelők megtalálását.

A nagycsarnok melletti Irén csarnokban csak élelmiszert árusító üzletek vannak, beleértve a tejpiacot is, az Anna csarnokban pedig elsősorban az iparcikk üzletek találhatók.

A fejlesztés részeként egy 11 000 m2-es zöldített parkoló is épült több mint 300 férőhellyel, továbbá számos kerékpártároló is készült a bejáratok közelében.

Cikk az Építészfórumon